چه زمانی و از چه طریقی درختان میوه خود را کود دهید.
درختان میوه برای رشد و تولید محصول فراوان، همانند سبزیجات، گل ها و گیاهان دیگر به تغذیه مناسب نیاز دارند.
۵ مرحله برای بارور کردن درختان میوه وجود دارد که در قسمت ذیل به شرح آن ها می پردازیم:
مرحله اول: بدانیدچه موقع کوددهی کنید.
بهترین زمان جهت کوددهی درختان قبل از باز شدن شکوفه ها می باشد و این زمانی است که درختان چرخه رشد سالانه خود را آغاز کرده و بیشترین مواد مغذی را نیاز دارند که به کودهای مورد استفاده در این مرحله فروت ست گفته می شود.در اواخر تابستان یا پاییز کود ندهید، زیرا رشد درخت در اثر سرما آسیب می بیند. اگر زمان مناسب جهت کوددهی درختان خود را از دست داده اید و هنوز قصد کود دادن به درخت را داریدمی توانید با مقداری کمپوست و با سنگ فسفات نرم روی آن را بپوشانید، در این مرحله از مصرف کودهای نیتروژن دار نظیر اوره خودداری کنید.
مرحله دوم: بااندازه گیری بررسی کنید آیا به کود نیاز دارید یانه.
همه درختان میوه هر ساله و به میزان یکسانی کود احتیاج ندارند این امر سال به سال بسته به فاکتورهای مختلفی تغییر می کند ، بنابراین حتماً سالانه برآوردی جهت میزان کوددهی درختان خود داشته باشید.
اگر مقدار نادرست کود داده شود چه اتفاقی می افتد؟
✔️ کود زیاد منجر به برگ و جوانه های زیاد می گردد نه میوه و محصول بیشتر، و این موضوع می تواند درختان شما را در اثر رشد خیلی سریع، ضعیف کند و باعث شکسته شدن شاخه ها شود.
✔️ کود کم نیز سبب رشد کند و عملکرد کم درخت می شود و در زمان برداشت، به اندازه دلخواه میوه برداشت نمیشود، هم چنین کود ندادن به درختان و کاشت آن ها در خاک ضعیف سبب کمبود مواد مغذی در درختان و عدم توانایی درخت جهت مقابله با انواع بیماری ها، آفات و استرس ها می گردد.
مراحل اندازه گیری میزان رشد سال قبل درخت
برای برآورد میزان کود مورد نیاز درختان شما، روش ساده ای وجود دارد :
مرحله اول: شاخه های جدید را پیدا کنید، روش تشخیص شاخه های جدید از طریق رنگ آن هاست، همان طور که در شکل مشخص است شاخه های جدید رنگ متفاوتی نسبت به شاخه های سال گذشته دارند. مرحله دوم: برای اندازه گیری دقیق از قسمتی که شاخه جدید روییده تا انتهای آن را اندازه گیری کنید و این کار را در چندین نقطه ی درخت خود تکرار کنید. مرحله سوم: در نهایت میانگین اندازه گیری های خود را محاسبه کنید، تا میزان رشد سالانه درخت خود را به دست آورید.
این مراحل را برای هر درخت خود تکرار کنید. حتی اگر چندین درخت از همان سن و سال داشته باشید ، ممکن است آنها با سرعت یکسانی رشد نکرده باشند و در نتیجه به میزان متفاوتی کود نیاز دارند. اگر درخت خود را بیش از حد معمول هرس کرده اید ، به طوری که در سال گذشته بیش از 20% از تاج درخت خود را برداشته اید، تا سال بعد از کوددهی درخت خودداری کنید.
نمودار را برای ارزیابی رشد بررسی کنید
در آخر ، برای ارزیابی رشد سالانه درخت خود از این نمودار استفاده کنید. اگر میزان رشد درخت در پایان کم یا پایین تر از رشد سالانه هدف است باید به درخت خود کود بدهید. اما اگر میزان رشد درخت شما بالاتر از رشد سالانه هدف قرار دارد ، نیازی به کوددهی در سال جاری ندارید اما مجدد سال بعد رشد درخت خود را اندازه بگیرید تا مبادا شرایط تغییر کرده باشد.
🔴 درختان جوان هلو و شلیل که هنوز میوه نیم دهند باید ۴۵الی ۶۰ سانت رشد کنند و هنگامی که به بلوغ میرسند و میوه می دهند رشد آن ها باید حدود ۳۰الی ۴۵ سانت باشد.
🔴 سیب و گلابی تا زمانی که میوه نمی دهند باید حدود ۴۵الی ۷۵ سانت و در زمان بلوغ و میوه دهی شاخه های نورسیده گلابی و سیب به ترتیب باید ۳۰الی ۴۵ سانت و ۱۵الی ۲۵ سایت رشد کنند.
🔴 درختان جوان آلو و گیلاس باید در حدود ۵۵ الی ۹۰ سانت و در دوره بلوغ و باردهی ۲۰ سانت رشد داشته باشند.
🔴 درختان جوان آلبالو که به مرحله میوه دهی نرسیده اند در حدود ۳۰ الی ۶۰ سانت و در زمان بلوغ و میوه دهی باید ۲۰ سانت رشد کنند.
مرحله سوم: کود مناسب را انتخاب کنید.
✔️ درختان میوه کود ارگانیک با مقدار ازت بیشتر را ترجیح می دهد. علاوه بر نیتروژن درختان با سایر عناصر ریز مغذی میکرو و ماکرو همچون فسفر، پتاسیم، روی، بر و آهن و … نیز نیاز دارند.
مرحله چهارم: میزان استفاده از کود رامحاسبه کنید.
اکنون که دانستید درخت شما به کود احتیاج دارد و کود مناسب برای استفاده را انتخاب کرده اید ، باید مقدار مناسب کود برای هر درخت را تعیین کنید. مقدار کودی که استفاده خواهید کرد بر اساس سن یا اندازه درخت و درصد نیتروژن کود شما محاسبه می شود.
تعیین میزان کود مصرفی
✔️ درختان به میزان سنی که دارند یا هر 2/5 سانتی متر مربع به ۴۰ گرم نیتروژن خالص نیاز دارند و حداکثر نیتروژنی که باید هر سال به درخت بدهید 0/45 کیلوگرم است.
✔️ به عنوان مثال اگر درخت شما ۵سال سن دارد عدد ۵ را در ۴۰ ضرب کنید که عدد ۲۰۰ به دست می اید این یعن درخت در حدود ۲۰۰ گرم نیتروژن نیاز دارد اما این محاسبه به این سادگی هم نبوده زیرا عنصر مورد نیاز درخت فقط نیتروژن نمی باشد.
- حروف NPK که بر روی بسته بندی های کود نوشته شده درصد نیتروژن در هر کیلوگرم را نشان می دهد نه مقدار واقعی آن را، مثلا اگر حرف N روی بسته بندی ۷ را نشان می دهد یعنی ۷درصد نیتروژن و این به این معنی است که ۷۰ گرم نیتروژن در هر کیلو کود وجود دارد.
- برای محاسبه مقدار کود مورد نیاز درخت لازم است مقدار نیتروژن لازم درخت را تقسیم بر عدد نیتروژن موجود در کود کنید. به عنوان مثال فرض کنید یک درخت سیب به ۲۲۰ گرم نیتروژن نیاز دارد و کود مورد استفاده دارای ۷درصد نیتروژن یعنی ۷۰ گرم نیتروژن می باشد عدد ۲۲۰ تقسیم بر ۷۰ برابر است با 3/14 کیلوگرم کود، و این مقدار کودی است که باید به درخت داده شود.
مرحله پنجم: استفاده از کود
✔️برای استفاده از کود با بیشترین کارآیی ، کود را به طور مساوی از فاصله ۳۰ سانتی متری تنه آغاز و تا خط قطره ریز ادامه دهید. خط قطره ریز دورترین محلی است که شاخه ها تا آن جا کشیده شده اند.
- ساده ترین راه برای انجام این کار این است که کود را روی زمین بریزید و سپس آن را صاف کنید.
- حفر یک سری سوراخ های کوچک یکی دیگر از روش های استفاده از کود است. در این روش، ما اطمینان می یابیم که کود به ریشه های درخت می رسد ، به ویژه هنگام استفاده از کود با نیتروژن کمتر محلول نظیر فسفر.
- سوراخ ها را به عمق 15سانتی متر و با فاصله ۲۵ تا ۶۰ سانتی مترحفر کنید و هر سوراخ را با کود پر کنید.
- وقتی کوددهی به پایان رسید ۳ سانتی متر لایه کمپوست اطراف درخت بپوشید و خوب آبیاری کنید.
منبع:
https:/www.groworganic.com/blogs/articles/when-and-how-to-fertilize-your-fruit-trees